35 éves lenne Norick Abe

 2010.09.09. 08:39

2010. 09. 07.-én töltötte volna be 35. életévét Norifumi Abe.

Talán sokan nem is eredményeiről, teljesítményéről, hanem sokkal inkább arról ismerik, hogy Valentino Rossi az iránta érzet tiszteletből vette fel a Rossifumi becenevet.

Megosztás

A kis Mitsuo Abe karriere 11 évesen indult, minimotorokkal kezdte a versenyzést. 15 éves koráig motokrossz versenyeken csillogtatta képességeit, majd gyorsasági versenyzésre váltott.

1992-ben 17 éves fejjel, újoncként rögtön 2. helyen végzett a Japán Gyorsasági Bajnokság 250 cc-es kategóriában.

A következő szezonban már az 500-asok között versenyzett, ahol az év végén a kategória bajnokává koronázták. Zárójelben megjegyzendő, hogy mind a mai napig ő a kategória legfiatalabb japán bajnoka.

1994-ben szintén a Japán Bajnokságban húzta a gáz, valamint vadkártyával bemutatkozott a világbajnokságon is, a hazai Japán versenyen. Ez volt az a futam, amit a kis Valentino Rossi a tévé képernyője előtt ámúlt végig és annak végeztével eldöntötte, hogy ő bizony ilyen stílusban, ilyen impressziven, kíván motorozni. Hát innen a Rossifumi becenév.

Abe a győzelemért harcolt, végig a limiten motorozott, de három körrel a verseny vége előtt elesett. A nagyszerű hazai teljesítménye, valamint további két 6. helye az év későbbi felében, a Kenny Roberts féle Yamaha csapatban, egész éves Moto GP szerződést eredményezett számára a következő szezonra.

1995-ben megszerezte első Moto GP érmét, majd egy évvel később, Japánban megszerezte első futamgyőzelmét. Az év végén az összesített ponttábla ötödik helyén zárt.

1997-ben a Wayne Rainey féle Yamaha csapathoz igazolt, két év alatt stabil pontszerzőként négy dobogós pozíciót szerzett.

1999-ben a d'Antin féle szatellit Yamaha csapathoz szerződött, nyert Rióban, majd egy évvel később, Suzukában. Ez volt élete utolsó Moto GP futamgyőzelme.

2001-ben 7., 2002-ben 6. helyen zárt az év végi összetettben. 2001-ben a Spanyol Nagydíjon szerezte pályafutás utolsó Moto GP érmét, egy 2. hellyel. A versenyt egy bizonyos Valentino Rossi nyerte, akit abban az évben világbajnokká is koronáztak.

2003-ban ütőképes motor és csapat híján a Yamaha gyári tesztpilótája lett. Néhány futamon szabad kártyával ott volt a vb mezőnyben, számottevő eredmény nélkül.

Utolsó teljes szezonját 2004-ben futotta, a Tech 3 színeiben. Legjobb eredménye két 7. hely volt, Mugelloban és Quatarban.

2005-ben a Superbike vébén folytatta Nitro Nori Haga és Andrew Pitt csapattársaként. A csekély gyári támogatás végett szinte semmi esélye nem kínálkozott akár egy dobogós hely megszerzésére sem, év végén csak a 10. helyen zárt a bajnokságban.

2006 még nehezebb év volt, olyannyira, hogy 2007-ben már csak a Japán Superbike Bajnoksában talált magának csapatot. Természetesen egy Yamaha nyergében versenyzett.

2007 október 8-án életének 32. évében halálos közúti baleset érte. Éppen hazafelé tartott nagy robogóján, amikor egy nyerges vontató egy szabálytalan manőver következtében, elsodorta. Azonnal kórházba szállították, de belehalt sérüléseibe.

A Moto GP világa egy nagyszerű embert és versenyzőt veszített el akkor, halála mind a mai napig egy felfoghatatlan veszteség. A márkahűség mintaképe volt, hisz 1994-es debütáló versenyét leszámítva végig Yamahával versenyzett.

Boldog születésnapot és nyugodj békében Norick...

Ime a Legendás 1994-e Suzukai GP. Az 56-os rajtszámú piros Honda Norifumi gépe.:

 

 

Egy nagyszerű cikket találhattok Norifumi életéről a www.motogphirek.hu-n, amely nagyban inspirálta a mi cikkünk megszületését is.

A cikket az alábbi linkre kattintva érhetitek el.:

http://www.motogphirek.hu/hirek/4766

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Norifumi_Abe; motogphirek.hu;

 

Megosztás

Címkék: motogp abe norifumi automotor

A bejegyzés trackback címe:

https://sportkannibal.blog.hu/api/trackback/id/tr962282137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása