A halál árnyékában

 2011.06.14. 17:30

Oltványi Tamás adta ezt a címet az 1985-ben megjelent könyvének, amit most én kölcsön veszek ehhez a poszthoz.

Oltványi is részletesen foglalkozik azzal az érával, amiről a BBC dokumentum filmet készített.

A hatvanas évek.

Az időszak amikor ha valaki felállt a rajtrácsra legalább 25-30% esélye volt rá, hogy súlyosan megsérül, vagy meghal. A pilóták tényleg minden alkalommal szembenéztek a halállal.

Nem volt sem szalagkorlát, sem majom fogó háló, sem safety car, sem orvos a pályák mentén, vagy az irányító központban. Nem voltak képzett sportbírók sem. Volt viszont  féktelen tempó, becsvágytól túlfűtött pilóták.

Sir Jackie Stewart volt az úttörő, aki - az 1966-os spai balesete után, mikor is hosszú perceket töltött el autója roncsai között mire kiszabadították - saját orvost fogadott, hogy legyen mellette valaki aki ért az élet mentéshez, ha vele bármi történne.

Wolfgang von Trips, Lorenzo Bandini, Jim Clark, Jochen Rindt, François Cevert; Néhányan akik életükkel fizettek vakmerőségükért, szenvedélyükért.

A hatvanas évek.

A garázsmesterek, a Cooperek, a Chapmanek időszaka. A nagyon gyors, könnyű és törékeny versenyautók, az emberközeli, szponzor mentes Formula 1 időszaka.

A hatvanas évek.

Amikor a félelmet nemismerő versenyzők kezükbe veszik a sorsukat és lefektetik a modern,  biztonságos versenyzés alapjait.

A hatvanas évek.

Az igazi Hősök időszaka.

A videót a Motorsport Retro találta, a forrás pedig az idealisiv.blog.nepsport.hu

 

 

Címkék: f1 lotus chapman stewart ickx surtees fittipaldi rindt automotor

A bejegyzés trackback címe:

https://sportkannibal.blog.hu/api/trackback/id/tr582983760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása