Már csak egyet kell aludni és útjára indul a világ legnagyobb kerékpáros sporteseménye a Francia körverseny! A tegnapi napon egyébként a résztvevők már túlestek a hivatalos csapatbemutatón.

A hagyományokkal ellentétben idén nem prológgal hanem mezőnyversennyel rajtol a kör. A mezőny Noirmoutier szigetéről a Passage du Gois átjárón érik el a szárazföldet. Egy legendás helységről van szó, 1999-ben Lance Armstrong sok esélyessel szemben már itt igen komoly előnyre tett szert, hisz a csúszós úton egy bukás miatt megszakadt a sor. Alex Zülle tudna mesélni, aznap több, mint 6 perc hátrányt szedett össze.

Vasárnap egy csapat időfutam következik, majd az első héten a szökevények, az egy napos menők és a sprinterek fickándozhatnak.

Andy  Schleck-et idézve: A Tour a második héten kezdődik!

A karaván ekkor látogat el a Pireneusokba, itt pedig kiderül, hogy kik hajthatnak az összetett győzelemért. Luz Ardiden, Plateau de Beille; a nevesebb csúcsok, amiket idén érint a mezőny.

Idén az utolsó héten kerekeznek a srácok az Alpok rettegett vonulatai közé! Olyan legendás hegyeket mászik meg idén a mezőny, mint a Galibier - ráadásul kétszer -, Télégraphe, Alpe d'Huez!

Az utolsó előtti napon egy 41 km-es egyenkénti időfutam vár még az elgyötört kerekesekre, hogy július 24.-én diadalittasan, pezsgőt kortyolgatva megérkezzenek a Champs-Elysées-re!

És most az esélyesekről!

A sárga trikó sorsát minden valószínűség szerint Alberto Contador (SaxoBank-Sungard) és Andy Schleck (Leopard-Trek) küzdelme dönti el. Alberto minden vitán felül a mezőny előtt jár, de a lábában van az idei Giro minden kemény emelkedője és a csapata sem túl acélos. Viszont ott van mögötte a minden hájjal megkent rutinos csapatvezető Bjarne Riis.

Andy számíthat bivaly erős csapatára - Cancellalra-val, O'Grady-vel, Voigttal - és az összetettben dobogóra esélyes bátyjára Frankra.

Ha már dobogó, feltétlenül meg kell említeni Cade Evans (BMC Racing Team), Ivan Basso (Liquigas-Cannondale), Robert Gesink (Rabobank), Andy Klöden, Levi Leipheimer, Janez Brajkovic (mind RadioShack),Alexandre Vinokurov (Astana), Jurgen Van Den Broeck (Omega Pharma-Lotto), Samuel Sanchez (Euskaltel),Bradley Wiggins (Team Sky), Damiano Cunego (Lampre-ISD); nevét.

Az első héten érdemes lesz odafigyelni napjaink legjobb egynapos versenyzőjére, a belga bajnoki mezben tekerő Philippe Gilbertre (Omega Pharma-Lotto) és a franciák újdönsült nemzeti bajnokára a Quick Step-es Sylvain Chavanlre.

A sprintekben Mark Cavendish (HTC-Highroad), Tyler Farrar(Garmin-Cervelo), Alessandro Petacchi (Lampre-ISD), André Greipel(Omega Pharma-Lotto), Tom Bonen és Gerald Ciolek (Quick Step), Denis Galimzyanov (Kathusa Team), Ben Swift(Team Sky) és természetesen a világbajnok Thor Hushovd (Garmin-Cercelo) villoghat.

Rajt tehát szombaton, az Eurosport jóvoltából pedig minden kerékpár szerető szurkoló élőben követheti végig az év legkomolyabb bringás kalandját!

A legfrissebb információkért, eredményekért és érdekességekért érdemes a www.velo.hu-ra kattintani!

 

Címkék: kerékpár evans tour de france tour contador schleck tdf biciki basso

A bejegyzés trackback címe:

https://sportkannibal.blog.hu/api/trackback/id/tr753029342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása